Svimmelhed

Svimmelhed kan komme af mange årsager.

Balanceapparatet sidder ved det indre øre. Sygdom her eller i nerverne omkring kan give svimmelhed. Derudover kan der også være andre årsager til svimmelhed, da det er et almindeligt symptom ved mange tilstande.

Et pludseligt svimmelhedsanfald med opkastning og kvalme er meget ubehageligt, men ikke nødvendigvis betydende med en alvorlig tilstand som fx hjerneblødning. Hvis man ikke har andre udfald som fx tale- eller synkebesvær, lammelser (ansigt, arme eller ben) eller føleforstyrrelser er risikoen for at det er alvorligt meget lille. Ved enhver tvivl skal egen læge eller 1813 kontaktes.

Virus på balancenerven

Typisk vil svimmelheden vare i flere dage, hvorefter der sker en langsom bedring. Den vigtigste behandling for dette er bevægelse. Gå, drej rundt, op og ned. Derudover kan der tages transportsyge piller, som kan købes i håndkøb på apoteket.

Øresten

Hvis svimmelheden kommer i anfald af højst 30 sekunders varighed, og typisk ved stillingsændring af hovedet er det ofte øresten (også kaldet ørekrystaller). Det er en ganske ufarlig sygdom, men føles meget ubehageligt. Symptomerne forsvinder ofte af sig selv i løbet af nogle dage, men nogle gange kan det vare længere. Behandlingen består af at dreje hovedet nogle særlige veje, kaldet Epleys manøvre.

For at læse mere om svimmelhed og om øvelser man selv kan lave henvises til: http://www.svimmelhed.dk

På klinikken er vi godt opmærksomme på, at det er meget ubehageligt at være svimmel, men vi har desværre omkring fire ugers ventetid.